Herunder kan du se et udpluk af nogle af de historier, jeg har lavet. God læsning.
Tidsånden er til tang
Laust Jordal - Food&Drink 12/2018
Tang som fødevare er noget vi i Danmark mest kender fra det asiatiske køkken. Med nøgleordet bæredygtighed viser tidsånden sig imidlertid moden til at se på den danske tang som en uudnyttet ressource med stort potentiale. Vi har snakket med madentreprenøren Claus Marcussen fra Dansk Tang
“Skal I to ikke smage?” spørger Claus Marcussen to forbipasserende mænd. Det er fredag eftermiddag i Torvehallerne i København, og hallen er propfuld af sultne, nysgerrige madinteresserede.
“Hvad har du?” spørger den ene mand med en anelse skepsis i stemmen.
“Jeg har en hel masse”, siger Claus Marcussen. “Jeg har forskellige slags tørret tang, tangolie, tangpesto, tang-øl, tangsalt…”
De to mænd prøver begge en bid af den tørrede blæretang, som de skyller ned med en smagsprøve af Claus Marcussens tang-øl.
Claus Marcussen er direktør i virksomheden Dansk Tang, der er baseret i Nykøbing Sjælland i Odsherred. Han er i dag i Torvehallerne for at dele smagsprøver ud og udbrede kendskabet til tang som fødevare. Firmaet Dansk Tang har eksisteret siden 2016, og er en ud af en håndfuld virksomheder i Danmark, der eksperimenterer med at høste og producere danske tangprodukter til fødevarebranchen og forbrugermarkedet. Det synes måske at være en nichemarked, men Claus Marcussen mener, at danskerne er ved at få øjnene op for tang fra de danske bugter.
“Vi oplever en stor interesse for tang. Vi leverer både til helsekostforretninger og michelinrestauranter. Det er noget, der er meget oppe i tiden, så vi mærker en stor efterspørgsel” siger Claus Marcussen.
Tang til michelinstjernerne
Tang, der ifølge historikere tidligere har været en udbredt spise i Norden, men som nu i Danmark nok mest er kendt fra det asiatiske køkken, har fanget den Ny Nordiske bølges interesse.
“For omkring et år siden, da jeg var på ferie i Grækenland, ringede telefonen, og der var en der sagde, ‘det er fra Noma’. Først troede jeg det var fis, men den var god nok. De havde hørt om os, og ville gerne vide, om vi kunne levere frisk tang,” fortæller Claus Marcussen.
I dag leverer Claus Marcussen tang fra farvandene omkring Odsherred til flere kendte restauranter i København. To gange om ugen kører en bil til byen med tang, der er høstet maks 24 timer inden. Det garanterer Claus Marcussen, selvom det godt kan være vanskeligt i et land som Danmark, hvor vejret spiller en stor rolle for høsten.
“Når vi høster, foregår det med waders og erhvervsdykkere. Noget høstes helt nede på 11 meters dybde. Det betyder, at vejret har stor indflydelse. Hvis det blæser kan vi ikke høste, eller hvis vi har en måned ligesom marts i år, hvor der var is på vandet. Det er de fleste restauranter heldigvis vant til. Det er jo det samme med frisk fisk,” siger Claus Marcussen.
Spændende projekt
Blandt aftagerne af Claus Marcussens friske tang, finder vi en anden Claus. Det er michelinkokken Claus Henriksen fra Dragsholm Slot i Odsherred, der som stor fortaler for brug af egnens lokale råvarer i kogekunsten, har været med til at udvikle nogle af Dansk Tangs produkter.
“Jeg ser tang som et enormt spændende projekt. Det er en professionel udfordring at finde måder at bruge de her råvarer på. Vi har omkring 15 forskellige tangarter i fjordene heromkring, der alle kan spises. Ligesom med andre grøntsager er der forskellige sæsoner, hvor nogle tangarter er bedre end andre,” fortæller Claus Henriksen og fortsætter:
“Jeg synes, det er sjovt at gå og finde ud af hvilke smage og teksturer, der passer sammen.”
Claus Henriksen bruger blandt andet tang i sin mad som en friteret snack, som pynt og som base for saucer. Tang er altså en råvare, der vinder indpas blandt landets finere restauranter, men hvordan får man som madentreprenør udbredt afgrøden til den bredere danske befolkning? Til det siger Claus Henriksen:
“Tang skal være tilgængeligt for folk. Det må ikke være noget mystisk. Folk spiser det, de kender og er vant til,” siger Claus Henriksen.
Tang i tidsånden
Claus Marcussen er enig med Henriksen i, at udbredelsen af tang som fødevare handler om oplysning. Det er blandt andet derfor, at han tager ud og uddeler smagsprøver og præsenterer sine varer. Han peger på, at efterspørgslen på tangen nok skal findes i tidsånden.
“I artikler i aviser og blade får vi hele tiden at vide, at vi skal spise mindre kød, at vi skal være mere bæredygtige i vores landbrug. Der viser tang sig som et godt alternativ. Det har en masse gode næringsstoffer, og det kan høstes meget bæredygtigt,” siger Claus Marcussen.
Han anslår at virksomheden i dag kan høste mellem 250 og 500 kg. tang om dagen, hvis betingelserne er i orden. Tangen bliver høstet ligesom, når man klipper krydderurter: Den bliver klippet lige over vækstlaget, så den kan blive ved med at skyde.
“På den måde sikrer vi, at der bliver ved med at være tang, samtidig med at vi er med til at rense vandet for næringsstoffer. Det er når tangen gror friske skud, at den optager mest næring fra vandet. På den måde kan vi også hjælpe miljøet,” siger Claus Marcussen.
Svensk luksus spiller på historien i det gamle konservatorium
Ord & Billeder: Laust Jordal
Når Hotel Nobis vælger en location, skal bygningen fortælle en historie. Derfor har den svenske hotelkæde i København valgt den bygning, som engang husede Det Kongelige Danske Musikkonservatorium.
Bag facaden på den 115 år gamle bygning midt i København gemmer sig årtiers musikalsk historie. Fra dengang det var hjemsted for Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Her blev utallige elever gennem tiden uddannet inden for det bedste af klassisk musik, og hvert lokale genlød af harmoniske toner.
I dag huser bygningen Hotel Nobis. Den svenske hotelkæde, der kom til Danmark sidste år.
“Vi er meget glade for den gamle bygning og taknemmelige for at få lov til at indrette og bevare den med den respekt, den fortjener,” siger William Bley, der tager imod inde bag den gamle facade, hvor de oprindelige døre skiftet er ud med et moderne glasparti.
Med design i fokus
William Bley er direktør for Hotel Nobis København. Iført mørkt jakkesæt og en Mac under armen fører han an op ad hotellets brede marmortrappe, der ser ud som for hundrede år siden. Alt ved indretningen bærer præg af sammensmeltning af moderne og klassisk design. Lige fra den forgyldte stuk i master-suiten til Kaj Bojesen-figurerne på hylderne og foyerens Irain By Blackbox-lamper.“I vores indretning henvender vi os til den designbevidste kunde, der lægger mærke til de små detaljer, og som sætter pris på luksus. Vi sælger ikke bare en nats søvn, men en oplevelse,“ fortæller William Bley.
Ny indretning i gamle rammer
Konservatoriebygningen blev under ombygningen skrællet ned til gulv og vægge indvendigt. Herefter er næsten alt blevet istandsat og indrettet af den svenske stjernearkitekt Gert Wingårdh. Men istandsættelsen af så gammel en bygning foregår ikke problemfrit.
“Når man bygger så gammelt et hus op fra bunden, kommer VVS og teknik til at være et helt projekt i sig selv. Det er en stor udfordring at fylde moderne bekvemmeligheder ind i så gamle rum,” siger William Bley. Da man for eksempel byggede badeværelserne, måtte man ud i at specialdesigne nogle helt særlige afløb for at få det til at passe med bygningens rør.Kæde med fokus på historie
Hotellet i København er Nobis Hospitality Group’s første hotel i Danmark – det sjette Nobis-hotel i alt. Kæden, der er ejet af den svensk-italienske entreprenør Alessandro Catenacci, tæller fem hoteller på prominente adresser i Stockholm, og har endnu flere på vej.
“Sandro er en umiddelbar mand,” fortæller William Bley om hotelejeren. ”Hvis han får følelser for en bygning og kan se et hotel i den, åbner han et. Det var tilfældet med bygningen her”.
Det er ikke første gang ejeren Alessandro Catenacci forelsker sig i en bygning med en god historie. Nobis’ største hotel ligger i Stockholm i en bygning, der tidligere husede Kreditbanken. I 1973 var banken scene for Norrmalmstorgdramaet – en gidseltagning, der senere skulle lægge navn til det psykologiske fænomen ’Stockholmsyndrom’.“Vores hoteller behøver selvfølgelig ikke at have så dramatiske historier, men det er en vigtig del af konceptet, at rammerne indeholder en fortælling. Noget der giver hotellet personlighed,” siger William Bley, der har været i Nobis siden 2010.
Konkurrence i luksusklassen
Kædens fokus på den designbevidste gæst og hotellets unikke personlighed er noget af det, der skal adskille Hotel Nobis København fra byens andre luksushoteller, fortæller William Bley. Selv om det betyder, at hotellet må gå på kompromis på andre parametre.“Vi kan ikke tilbyde store konferencefaciliteter, som konkurrenterne ellers kan. Det har vi ikke plads til i det gamle hus. Vi har tre konferencerum, der hver kan have ti personer, så det, vi kan tilbyde, er eksklusive og intime møder,” siger William Bley.
Han mener, at den svenske kæde som ny spiller kan ruske op i markedet for upscale-hoteller i København.“Jeg vil gerne gøre hotellet til et landmark i København. Når folk siger, at de skal rejse til København, og de bliver spurgt om, hvor de skal bo, skal de svare ‘Hotel Nobis – självklart, siger han.
Kommende domsdatabase skaber statslige arbejdspladser på Bornholm
Ord & Billeder: Laust Jordal
Oprettelsen af en ny domsdatabase betyder, at Retten på Bornholm i år har kunnet ansætte fire nye medarbejdere til at arbejde i den såkaldte Anonymiseringsenhed.
Læs hele artiklen her.
Natteravne skaber tryghed i Slangerup
Ord & Billeder: Laust Jordal
Foreningen Natteravnene har været til stede i Slangerup i snart et halvt år. Deres tilstedeværelse på byens gader i weekenden har giver øget tryghed for byens beboere - både for voksne og unge.
Læs hele artiklen her.