Et højt knald lyder, da boltpistolen affyres i panden på en rødbrun ko. Dyret falder tungt til jorden. En luge går op, og den bevidstløse ko ruller ned på en lav platform. Slagteren vikler en kæde rundt om dyrets bagben, og en maskine hæver dyret, så det dingler med hovedet halvanden meter over flisegulvet. Han tager en kniv og med øvet hånd snitter han hurtigt et bredt snit på tværs af dyrets hals. Blodet fosser ud på gulvet. Koen gør nogle få krampetrækninger, og hænger derefter stille. Slagteren går tilbage til boltpistolen, og gør klar til at bedøve den næste ko, der allerede står og venter.
Når produktionen er på sit højeste, kan slagteren på Aarhus Slagtehus aflive omkring 300 stykker kvæg om dagen.I 2014 blev der sammenlagt slagtet næsten en halv million stykker kvæg i Danmark. Til sammenligning blev dersamme år slagtet 18,8 mio. svin, og næsten 103 mio. kyllinger. En del af kødet bliver eksporteret til blandt andre lande som Storbritannien og Japan, der er vilde med dansk kød, og resten ender på de spisebordet i de danske hjem.
I Danmark spiser vi i gennemsnit 52 kg. kød om året.Danskerne er altså rigtig glade for kød. Så glade at vi ifølge FN’s fødevareorganisation er det 13. mest kødspisende land i verden. Historisk set er Danmark et landbrugsland, der altid har produceret kød, men i takt med at den teknologiske udvikling har industrialiseret kødproduktionen, er kød gået fra at være en luksusvare, som kun få havde råd til at spise hver dag, til at være noget vi danskere dagligt indtaget i store mængder. Men i takt med udviklingen, er der ogsåkommet mere fokus på kødets uheldige sider. Det Etiske Råd har for nylig problematiseret det faktum, at oksekødproduktionen er en stor udleder af klimagasser, og Fødevarestyrelsen peger på, at voksne mænd spiser dobbelt så meget kød, som de har brug for. For nogle danskere er det derfor blevet et mål at have en eller flere kødfri dage om ugen, mens andre stadig har svært ved at slippe det saftige, røde kød.

I 2014 igangsatte daværende fødevareminister Dan Jørgensen en landsdækkende afstemning med det formål at finde Danmarks nationalret. I november blev valget afgjort. Sejren gik til den klassiske stegt flæsk med persillesovs, der vandt med omtrent 28.000 af de i alt 63.200 stemmer. I Danmark er 44 procent af det samlede kødforbrug svinekød.

Kl. 03:18 lørdag morgen. “Nu må du ikke spise for mange kartofler. Så er der ikke plads til kødet,” siger Mikkel Andersen. Han og Benjamin Hvidt sidder på restaurant Rio Bravo i København, der for dem er et stop på vejen hjem fra en aften i byen. Rio Bravo har åbent hver dag fra kl. 11 om formiddagen til kl. 05 om morgenen og sælger ifølge restaurantchef Henrik Nyholm op mod et ton stegt flæsk om ugen.

Ved Hjembæk på Vestsjælland blomstrer Lars Sams Sandals rapsmarker. Rapsen, som han høster fire tons af pr. hektar, går til svinefoder. 75% af det opdyrkede land i Danmark går til at producere foder til dyr i kødproduktionen.

Svineproducent Lars Sams Sandal har 280 søer på sin bedrift foruden et stort antal smågrise. Når smågrisene har vokset sig store og slagtemodne vejer de cirka 105 kg. Det tager seks måneder. Om året leverer Lars Sams Sandal omkring 8.200 svin til Danish Crown-slagteriet i Ringsted.

Kristian Wraae bor på en lille gård på Fyn. Ved siden af det daglige arbejde som journalist i Odense har han et fritidslandbrug med islandske får til familiens egen økologiske kødproduktion. Familien har 11 voksne hunfår, men nu hvor de har lemmet, er der 54 dyr at holde styr på.

Grøden er for varm for to-årige Solveig, så Kristian Wraae puster for hende. Familien har gjort det til fast vane at spise grød til aftensmåltidet mindst en gang om ugen. I aften er det indisk inspireret risengrød med kanelsukker, smør og frisk mango. Familien har to kødfri dage om ugen. Blandt andet på grund af klimahensyn og tanker om dyrevelfærd.

På slagteriet bliver kvæget ledt gennem en smal korridor, hvor de står i kø og venter på at blive bedøvet og aflivet. I Danmark blev der i alt slagtet 491.200 stykker kvæg i 2014. Ca. 30% af danskernes samlede kødforbrug kommer fra kvæg.


Broccoli, avocado, mozzarella og cirka et halvt kg tykstegsfilet er hvad 26-årige Nicolai Christensen fra Valby i aften sætter til livs. Han anslår, det svarer til 1200 kalorier. Ifølge Fødevarestyrelsen bør en almindelig dansk mand maks. spise et halvt kg. kød om ugen.

Nicolai Christensen går meget op i styrketræning. I vinterhalvåret “bulker” han. Det vil sige, at han spiser rigtig meget for at tage på - både fedt og muskler. I sommerhalvåret “cutter” han. Han spiser mindre, for at tabe det ekstra fedt, mens han stadig træner for at holde musklerne store. På den måde ser musklerne ekstra markerede ud. Nicolai Christensen træner to timer hver dag. Derfor er det vigtigt, at han får en stor mængde protein i kosten.

Når solen kommer frem om sommeren strømmer danskerne til grillen. Jens Pedersen er denne aften sammen med fem venner søgt i Fælledparken for at lufte en lille kuglegrill. På risten ligger pølser, kotelletter, kylling og hakkebøffer. “Det er ikke fordi, vi spiser så meget kød til hverdag,” siger Jens Pedersen. “Nogle gange skal man kræse lidt for sig selv.”

På Aarhus Slagtehus bliver dyrene slagtet efter halal-metoden. Efter dyret er blevet bedøvet med en boltpistol bliver halspulsåren skåret over. Ved halal skærer man åren over på tværs af halsen, mens man ved konventionel slagtning skærer på langs. Udover det er den eneste forskel at halal-slagtningen skal foretages af en muslim, der siger en bøn, før han går i gang med arbejdet. Danmark eksporterer for godt 3 milliarder kr. oksekød om året, og en stigende del af det er halal-slagtet. Landbrug og Fødevarer mener, at der er potentiale for et endnu større salg. Både i og uden for Danmark.